Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα
Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού για οχήματα υδρογόνου στην Ελλάδα από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και τη θυγατρική CYRUS Α.Ε., μία εξ ολόκληρου ελληνική προσπάθεια.
Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός υδρογόνου
Στα εγκαίνια του πρώτου σταθμού υδρογόνου στη χώρα μας παρευρέθηκαν ο υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» κ. Γιώργος Νούνεσης.
Εξ ολοκλήρου ελληνική προσπάθεια
Η ελληνική προσπάθεια στο χώρο της υδρογονοκίνησης, αφορά το πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου με την εγκατάσταση να περιλαμβάνει και μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου. Τι σημαίνει αυτό; Η ηλεκτρόλυση του νερού γίνεται με ρεύμα που προέρχεται από ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών, έναν καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πιέσεως και το σύστημα ανεφοδιασμού των οχημάτων. Η καινοτομία όμως που διαθέτει ο εν λόγο σταθμός, αφορά τον συμπιεστή υδρογόνου που είναι τεχνολογίας μεταλλοϋδριδίων, προσφέροντάς του μία αθόρυβη λειτουργία και χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας.
Η ελληνική «πατέντα» που διαθέτει
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο σταθμός έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή της Αττικής. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας – ΓΓΕΚ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι πως η ανάπτυξη του έργου βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό σε ελληνική τεχνογνωσία, ενώ για την καινοτομία που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να περηφανεύεται η CYRUS Α.Ε., μία θυγατρική εταιρεία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου βασισμένος σε ελληνική τεχνογνωσία
Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γ. Νούνεσης, σχολίασε σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού: «Ο “Δημόκριτος” έχει δημιουργήσει τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με υδρογόνο, βασισμένο σε ελληνική τεχνογνωσία κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Είναι καθετοποιημένη εγκατάσταση, καθώς ξεκινάει από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι την τελική χρήση του και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα για να προχωρήσει η διάδοση του υδρογόνου ως καύσιμου».
Η ασχολία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την υδρογονοκίνηση
Κάπου εδώ, να σημειωθεί πως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εδώ και καιρό ασχολείται με την ανάπτυξη και την έρευνα δραστηριοτήτων που αφορούν το τομέα του υδρογόνου αλλά και γενικότερα της υδρογονοκίνησης. Οι δυνατότητες του υδρογόνου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στο χώρο της αυτοκίνησης, καθώς αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι των ηλεκτρικών, αφού έχουν τη δυνατότητα μέσω ανανεώσιμων πηγών να παράγουν ενέργεια, ενώ από την καύση του παράγονται μηδενικές εκπομπές ρύπων.
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.
0 Σχόλια